Oma-Vero palvelu otetaan käyttöön myös yksityishenkilöillä marraskuussa 2018. Samassa yhteydessä palvelu uudistuu hieman yritysten osalta.

OmaVero on Verohallinnon verkkopalvelu, joka korvaa vaiheittain lähes kaikki Verohallinnon nykyiset sähköiset palvelut. OmaVerosta jokainen voi nähdä verotuksensa kokonaistilanteen. Yksityishenkilöt voivat kirjautua OmaVeroon henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella.

OmaVerossa voi marraskuusta 2018 alkaen hakea verokorttia tai ennakkoveron muutosta, tarkastella verotuksen maksu- ja muita tietoja sekä vastata Verohallinnon lähettämiin selvityspyyntöihin sekä tehdä verotuksen oikaisuvaatimuksia. Veroilmoitusta voi OmaVeron kautta täydentää vuoden 2019 keväästä alkaen (koskien siis vuoden 2018 verotusta). Myös muiden veroasioiden hoitaminen siirtyy asteittain OmaVeroon (lähivuosina OmaVerossa voi muun muassa ilmoittaa kiinteistöverotuksen tietoja, maksaa ja antaa varainsiirtoveroilmoituksen sekä toimittaa perukirjan).

Yksityishenkilöt voivat valtuuttaa veroasioita hoitavan henkilön asioimaan puolestaan OmaVerossa. Valtuutettu kirjautuu palveluun valtuutuksen perusteella Suomi.fi -tunnuksilla. OmaVero helpottaa yksityishenkilön ja veroasioiden hoitajan yhteistyötä, koska valtuutettu voi saada osan verotuksen tiedoista suoraan OmaVeron kautta. Katso -valtuutukset eivät ole OmaVero -uudistuksen jälkeen voimassa, joten ainakin arvonlisäverollista toimintaa harjoittavien henkilöiden Katso -valtuutukset päivitetään Suomi.fi -valtuutuksiksi.

Myös yritysten tunnistautuminen OmaVeroon tapahtuu tulevaisuudessa Suomi.fi palvelun kautta. Katso -tunnisteet toimivat vuoden 2019 ajan. Katso -tunnisteiden päättymisen johdosta taloushallinnon ja veroasioiden hoitamiseen annetut Katso -valtuutukset tullaan muutamaan Suomi.fi -valtuutukseksi.

Myös Fiscales Oy muuttaa nykyiset Katso -tunnisteet Suomi.fi tunnisteiksi hyvissä ajoin palvelun sujuvuuden varmistamiseksi. Lähestymme siis asiakkaitamme pyytämällä valtuutuksia veroasioiden hoitoon Suomi.fi -palvelussa, kun se on ajankohtaista.

Mikaela Valtare Palkkahallinnon asiantuntija
Mikaela Valtare
Puh. + 358 45 1699 220