Tietoa Verohallinnon maksuhuojennuksista yrittäjille 27.3.2020

Verohallinto on antamassa veroille maksuhuojennuksia koronaepidemian aiheuttaman poikkeustilan takia. Huojennuksia voi saada mm. arvonlisäveroille, työnantajasuorituksille ja tuloveroille.

Suunnitellut huojennukset edellyttävät osin lakimuutoksia, joiden valmistelu on vielä kesken. Ohessa alustavaa tietoa huojennuksista.

Voit hakea helpotettua maksujärjestelyä

Jos yritykselläsi on vaikeuksia maksaa veroja koronavirustilanteen takia, voit hakea helpotettua maksujärjestelyä. Huomaa, että maksujärjestelyissä olevista veroista peritään korkoa. Käsittelyssä oleviin maksujärjestelypyyntöihin liittyviä veroja ei lähetetä ulosottoon eikä yrityksen verovelkaa julkaista verovelkarekisterissä tai protestilistalla. Kun saat maksujärjestelyn, muistathan aina maksaa veron sillä viitteellä ja sille tilille, joka sinulle on ilmoitettu maksujärjestelytiedoissa.

Maksujärjestelyn maksuaika pitenee ja viivästyskorko alenee tilapäisesti

Maksujärjestelyn mukainen ensimmäinen maksuerä on nykyisen yhden kuukauden sijaan vasta kolmen kuukauden päästä maksujärjestelyn hyväksymisestä.

  • Verohallinto lisää maksujärjestelyn jälkeen syntyneet uudet verovelat automaattisesti maksujärjestelyyn 31.5.2020 asti.
  • Maksujärjestelyssä olevien verojen viivästyskorko alenisi valmistelussa olevan lakimuutoksen myötä 7 prosentista 4 prosenttiin. Alennettua korkoa sovellettaisiin vain 1.3.2020 jälkeen erääntyneisiin maksujärjestelyn veroihin.
      

Maksujärjestelyyn pääset kuitenkin vain, jos

  • sinulla ei ole veroja ulosotossa
  • olet antanut kaikki veroilmoitukset sekä tulorekisteriin annettavat palkkatietoilmoitukset ja työnantajan erillisilmoitukset.
      

Myös aikaisemmin rauennut maksujärjestely voi estää uuden järjestelyn saamisen.

Jos sinulla on voimassa oleva maksujärjestely ja koronavirustilanteesta johtuvia maksuvaikeuksia, voit tehdä uuden maksujärjestelypyynnön OmaVerossa. Tekemällä uuden maksujärjestelypyynnön voit saada helpotetun maksujärjestelyn, mikäli pyyntö täyttää maksujärjestelyyn vaaditut ehdot.

Ennakkoveromuutokset

Ennakkoveroihin voidaan hakea muutosta tulostilanteen huononemisen takia. Huomaa kuitenkin, että ennakkoverot määräytyvät tilikauden mukaan, eli mikäli sinulla on kuluvalle tilikaudelle aikaisempia tuloja (esim. tilikausi on alkanut vuonna 2019), ei ennakkoveroja ole järkevää hakea kokonaan pois. Kun ennakkoveroja pienennetään, on tilanteen parantuessa haettava niitä uudelleen maksuun. Huolehdithan, että pyydät uutta veroennakkohakua.

Maksujärjestelyä haetaan Omaverossa. Voit tehdä hakemuksen suoraan itse (henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella) tai me voimme tehdä sen puolestasi. Mikäli toivot meidän tekevän hakemuksen, lähetäthän meille viestin tähän sähköpostiosoitteeseen. Ilmoita viestissä tiedot, joihin haluat muutoksen.

Fiscalesin veroasiantuntija Erja Valtare
Erja Valtare
Puh. +358 500 789 220