YRITYSTEN KUSTANNUSTUEN NELJÄS HAKUKIERROS 

Olemme seuranneet tiiviisti koronapandemian aikana yrityksille suunnattuja erityisiä tukia, joiden tarkoituksena on auttaa selviytymään epidemian aiheuttamista taloudellisista vaikeuksista. Aiemmassa blogiartikkelissamme Korona-poikkeustilanteeseen liittyvää ohjeistusta tarkastelimme eri tukimuotoja ja niiden saamisen edellytyksiä. Yksi näistä erityisistä tuista on Valtiokonttorin myöntämä yritysten kustannustuki, jonka neljäs hakukierros alkaa 17.8.2021. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisessä asiointipalvelussa, ja hakemus tulee tehdä viimeistään 30.9.2021 kello 16.15.

Kustannustuen tavoitteena on yritysten toiminnan jatkuvuuden tukeminen pandemian aiheuttamassa vaikeassa tilanteessa ja konkurssien ehkäiseminen. Erityisellä valtiontuella paikataan yrityksille pandemiasta aiheutuneita kustannuksia. Kyse on suorasta tuesta, jota ei tarvitse maksaa takaisin. Kustannustukea on voinut hakea kolmella aiemmalla hakukierroksella. Nyt määräaikaista lakia kustannustuesta on jatkettu tämän vuoden loppuun saakka. Neljännen hakukierroksen tukikausi on 1.3.2021 – 31.5.2021.

KUSTANNUSTUEN NELJÄNNELLÄ KIERROKSELLA ON SÄÄDETTY KUSTANNUSTUEN OHELLA SULKEMISKORVAUKSESTA

Käynnistyvän neljännen hakukierroksen kustannustuen saamisen ehdot on tarkoitus säilyttää ennallaan. Tukiin on kuitenkin lisätty uutena nk. sulkemiskorvaus, jonka tarkoituksena on tukea yrityksiä, jotka on määrätty suljettavaksi lain tai viranomaisen päätöksellä. Aiempaan nähden uutena seikkana yritys voi saada itse varsinaisen kustannustuen lisäksi myös sulkemiskorvausta tilanteessa, jossa sen toimitilat on suljettu tilapäisesti asiakkailta lain määräyksen tai viranomaisen päätöksen mukaisesti.

Sulkemiskorvaus koskee ravintoloita ja muita ravitsemisyrityksiä sekä esimerkiksi liikunta- ja urheilutiloja, kuntosaleja, kylpylöitä ja sisäleikkipuistoja. Esimerkiksi
ravintolat ja muut ravitsemisyritykset, jotka suljettiin keväällä tilapäisesti asiakkailta majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetulla lailla, ovat sulkemiskorvauksen piirissä.

Korvausta voitaisiin maksaa myös yrityksille, jotka kunta tai aluehallintovirasto on sulkenut tartuntatautilailla. Näitä ovat esimerkiksi liikunta- ja urheilutilat ja kuntosalit, yleiset saunat, uimahallit ja kylpylät sekä sisäleikkipuistot.

Sulkemiskorvaus mikro- ja pienyrityksille koskee yrityksiä tai konserneja, joissa on enintään 49 työntekijää. Korvausta on haettava neljän kuukauden kuluessa sen kuukauden päättymisestä, jona velvollisuus pitää toimitilat suljettuina päättyi. Mikäli sulkemiskausi päättyi huhtikuussa, on sulkemiskorvausta haettava 31.8. kello 16.15 mennessä.

KUSTANNUSTUEN SAAMISEKSI HAKIJOIDEN ON TÄYTETTÄVÄ YLEISET EDELLYTYKSET – TOIMIALA VAIKUTTAA KUSTANNUSTUEN SAAMISEEN

Kustannustukea voivat hakea yritykset yhtiömuodosta riippumatta. Näin ollen liiketoimintaa harjoittavat säätiöt ja yhdistyksetkin voivat saada tukea. Yleiset edellytykset kustannustuen saamiselle ovat:

  1. yrityksen oma kuukausikohtainen liikevaihto on alentunut yli 30 prosenttia verrattuna vertailukauteen nähden
  2. yrityksellä on vähintään 2 000 euroa kustannuksia tukikaudelta ja
  3. yrityksellä on y-tunnus.

Valtioneuvoston asetuksella (339/2021) on säädetty toimialoista, jotka kuuluvat kustannustuen piiriin. Jos yrityksen Verohallinnolle ilmoittama toimiala kuuluu tähän luetteloon, ei kustannustuen hakemiselle tarvita muita perusteluja, kunhan edellä mainitut yleiset edellytykset täyttyvät.

Myös toimialarajoituksen ulkopuolelle jäävä yritys voi saada harkinnanvaraisesti kustannustukea, jos se täyttää tuen saamisen yleiset edellytykset. Tällöin yrityksen tulee kuitenkin kyetä perustelemaan, että liikevaihdon lasku johtuu erityisen painavista COVID-19-pandemiaan liittyvistä syistä. Näillä näkymin Valtiokonttorin hakemuslomake sisältää luettelon näistä erityisen painavista perusteista, jolloin vapaamuotoinen perustelu on pakollista vain, jos yritystä koskevaa, pandemiaan liittyvää syytä ei luettelosta löydy. Valtiokonttori voi kuitenkin pyytää yritykseltä lisätietoja hakemuksen käsittelyaikana.

On hyvä huomata, että tietyt toimialat on jätetty kokonaan kustannustuen ulkopuolelle (mm. maatalouden alkutuotanto). Voit tarkistaa, kuuluuko yrityksesi toimiala kustannustuen piiriin, Valtiokonttorin luettelosta täältä Kustannustuki: Toimialat (4. kierros) - Valtiokonttori.

LIIKEVAIHDON ALENEMINEN LASKETAAN VERTAILUKAUDEN PERUSTEELLA

Ensimmäisenä yleisenä edellytyksenä kustannustuen saamiselle on, että yrityksen liikevaihto on alentunut 30 prosenttia verrattuna normaalikauteen nähden. Tämä vertailukausi määräytyy eri tavoin riippuen siitä, onko yritys arvonlisäverotuksessa ns. kuukausi-, neljännesvuosi- vai vuosi-ilmoittaja. Lisäksi yrityksen perustamisajankohdalla on merkitystä, jos yritys on perustettu 1.11.2019 jälkeen. Jos yritys on perustettu vuonna 2020 tai sitä myöhemmin, tuki määräytyy toimialan yritysten liikevaihdon muutoksen mediaanin mukaisesti.

Vertailuajanjaksot voit tarkistaa Valtiokonttorin sivuilta.
 

KUSTANNUSTUEN LASKENNASSA HUOMIOIDAAN PALKKAKULUT JA JOUSTAMATTOMAT KULUT

Toiseksi yrityksellä tulee olla vähintään 2 000 euroa kustannuksia tukikaudelta. Myönnettävän kustannustuen määrä lasketaan laissa säädetyn kaavan mukaan. Tässä laskelmassa huomioitavia kuluja ovat palkkakulut ja ns. joustamattomat kulut. Palkkakulut hyväksytään tulorekisteristä saatujen tietojen perusteella, ja lisäksi kolmannella hakukierroksella palkkakuluina huomioidaan työnantajan sivukulut prosenttimääräisenä osuutena palkkakuluista. Toiminimiyrittäjien ja henkilöyhtiöiden vastuunalaisten yhtiömiesten palkkakuluiksi hyväksytään YEL-vakuutusta varten vahvistettu työtulo sekä YEL- ja sairausvakuutusmaksu.

Palkkakulujen lisäksi laskelmassa huomioidaan ns. joustamattomat kulut, jotka ovat eriä, jotka eivät jousta myynnin vähenemisen suhteessa. Laissa tällaisina kuluina on mainittu vuokrakulut ja muut kulut liiketoiminnassa käytössä olevasta omaisuudesta, liiketoiminnan harjoittamiselle välttämättömät lupa-, jäsen- ja vakuutusmaksut ja pitkäaikaiset sopimukset, laite- ja esinevuokrat, käyttöoikeuskorvaukset ja lisenssimaksut, välttämättömät vuokratyövoimakustannukset ja ennakkomaksut. Kulujen tulee olla lopullisia, eikä niihin saa olla aiemmin myönnetty kustannustukea. Kulujen tulee kohdistua tukikauteen 1.3.2021 – 31.5.2021.

VEROTUKSEN VELVOITTEIDEN LAIMINLYÖNTI ESTÄÄ TUEN SAAMISEN

Kustannustuki myönnetään toimialaehdon täyttäville yrityksille ja erityisen painavista pandemiaan liittyvistä syistä toimialarajoituksen ulkopuolelle jääville yrityksille, jos nämä täyttävät kustannustuen yleiset edellytykset. Lisäksi laissa on säädetty esteet tuen myöntämiselle, vaikka edellä mainitut edellytykset muutoin täyttyisivätkin. Näitä esteitä ovat:

  1. yritystä ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin,
  2. yritys on laiminlyönyt verotusta koskevan ilmoitusvelvollisuuden,
  3. yrityksellä on verovelkarekisteriin merkittyjä verovelkatietoja,
  4. yrityksellä on maksamattomia veroja perittävänä ulosotossa tai
  5. yritys on asetettu konkurssiin, tai konkurssiin asettaminen on vireillä tuomioistuimessa.

Lisäksi esteenä on, jos yritys on komission ryhmäpoikkeusasetuksen (EU) N:o 651/2014 mukainen vaikeuksissa oleva yritys. Käytännössä tämä tarkoittaa yrityksiä, jotka olivat vaikeuksissa jo ennen koronapandemiaa. Muutoslain mukaan pien- ja mikroyrityksien kohdalla tästä esteestä voidaan kuitenkin tietyin edellytyksin poiketa.

TUEN ENIMMÄISMÄÄRÄ

Lain mukaan kustannustuen maksettava määrä on 2 000 – 1 000 000 euroa.

Tukea voidaan kuitenkin myöntää, vaikka tukisumma jäisi laskennallisesti alle 2 000 euron, jos yrityksen tukikauden (1.3. – 31.5.2021) muiden kulujen ja palkkakulujen yhteenlaskettu määrä on vähintään 2 000 euroa.

Euroopan komission tilapäisten valtiontukisääntöjen mukaan jo myönnetyt tuet eivät saa yhteenlaskettuna ylittää 1,8 miljoonaa euroa.

Kiinnostuitko - ota yhteyttä

Fiscalesin veroasiantuntija Erja Valtare
Erja Valtare
Puh. +358 500 789 220